Thursday, August 17, 2017

Cara-cara letak attachment gambar guna "Mail" app Iphone

Ha.. ini adalah satu perkara yang saya tahu tanpa tak sengaja..selama ni kalau nak hantar gambar ke kawan-kawan guna email, saya akan ke "photos" dulu kemudian pilih gambar-gambar yang nak dihantar dan kemudian select e-mail.

Tapi... tahukah anda ada lagi satu cara? Dari "Mail" app sendiri, kita boleh attach gambar atau document dengan menggunakan Iphone atau Ipad kita?

Langkah 1: Buka "Mail" App dan tekan icon "New Message" seperti di gambar ini:




Langkah 2: tekan jari anda di tempat menulis mesej anda beberapa saat, seperti dalam gambar:






Langkah 3: Nanti akan keluar dialog di bawah ini, tekan butang segi tiga tu: 





Langkah 4: Nanti keluar "Insert Photo or Video" ah.. select yang tu..nanti dia akan bawa kita terus ke "Photos" app kita dan kita pilih lah apa kita nak.. kalau nak tambah lagi gambar.. buat sekali lagi langkah 2-4.



Aaah.. kalau nak attach dokumen pun boleh tekan butang segitiga tu lagi sekali akan keluar option "insert document" tapi itu hanya boleh dilakukan kalau anda sudah activate iCloud anda..

Senang kan? Selamat mencuba!

Share kalau anda rasa artikel ini bermanfaat untuk kawan-kawan anda!

Wednesday, August 9, 2017

Kuantan With Kids : Why you should visit Batu Hitam Beach

batu hitam beach
Batu Hitam Beach @Kuantan


Mr Husband kind of like to go to Kuantan nowadays for short holidays with the kids. It's proximity with KL makes it a great weekend getaway with the kids if you don't mind the winding road of Karak Highway.

Our kids love the beach while husband loves the seafood :p

pantai kuantan
Batu Hitam Beach @Kuantan

We have been to Teluk Chempedak Beach and Cherating Beach but on our last visit, we decided to drop by Batu Hitam Beach for fun. It was low tide then, exposing lots of sea snails and hermit crabs much to the amusement of the boys. Lil one had fun splashing his feet in the shallow pool of water :)
Batu Hitam Beach @Kuantan


The weather was great that day, cloudy with lovely wind. Be warned that the sandy area near the carpark area has some sand flies, but once you walked nearer to the water, there wasn't any. So, my kids didn't play at the dry sandy area.

Batu Hitam Beach @Kuantan


Batu Hitam Beach @Kuantan


At the road side, you will see some stalls selling banana fritters, cendol and what nots but there are flies around the stalls so if you have an issue with that (like me) best to avoid eating there. 


Batu Hitam Beach @Kuantan
Pantai Batu Hitam @Kuantan




kl getaway with kids
Batu Hitam Beach @Kuantan


Batu Hitam Beach @Kuantan

Batu Hitam Beach @Kuantan










Snails every where! It was fun watching them move slowly in line :P



So, if you are looking for ideas for weekend getaway from KL with the kids, Kuantan might just be the answer :)